W roku szkolnym 2018/2019 klasy II i III przystąpiły do Ogólnopolskiego Programu „5 porcji zdrowia w szkole”. Podczas zajęć uczniowie obejrzeli prezentację pt. „5 porcji zdrowia”. Dzieci obejrzały ją z zainteresowaniem. Omówione zostały zagadnienia:
– Czym jest prawdziwe żywienie?
– Rola warzyw i owoców w codziennej diecie
– Jakie powinno być spożycie warzyw i owoców każdego dnia?
Odbyły się rozmowy i pogadanki o tym:
– Ile warzyw i owoców należy spożywać w ciągu dnia?
– Warzywa i owoce, a rozwój organizmu.
– Jaki rozmiar powinna mieć porcja warzyw i owoców?
Podczas zajęć rozmawialiśmy także o tym, że owoce i warzywa to źródło zdrowia. Dzieci dowiedziały się:
–Jakie witaminy znajdują się w warzywach i owocach?
– Jak powstaje sok?
– Co zawierają soki owocowe?
W swoich pracach dzieci reklamowały walory zdrowotne owoców i warzyw.
Podczas zabaw ruchowych uczniowie odpowiadali na pytania dotyczące walorów zdrowotnych owoców i warzyw.
„Znajdź sok” – gra w kodowanie
„Memory” – gra planszowa
„Owoce i warzywa w moim imieniu” – zabawa dydaktyczna
Uczniowie wykonali także zdrową sałatkę owocową i kanapki.
Ostatnim etapem naszego udziału w programie było wykonanie plakatów przedstawiających ideę „5 porcji zdrowia „ w codziennej diecie dzieci.
„5 porcji zdrowia w szkole” – to program edukacyjny, którego celem było zwrócenie uwagi na potrzebę zadbania o edukację w zakresie zbilansowanej diety już od najmłodszych lat. Dzięki temu programowi uczniowie wiedzą, że podstawą prawidłowego żywienia jest spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie, a jedną z nich może być szklanka soku. Taka dieta wspomaga ich prawidłowy rozwój, a także dostarcza im witaminy i składniki mineralne.
Dbałość o nawyki żywieniowe od najmłodszych lat z pewnością zaprocentuje w przyszłości.